Η Χάλκη είναι ένα ελληνικό νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων. Για την προέλευση της ονομασίας του νησιού υπάρχουν δύο εκδοχές: ονομάστηκε έτσι είτε από τα ορυχεία και τα εργαστήρια επεξεργασίας χαλκού που υπήρχαν στο νησί κατά την αρχαιότητα, είτε από τη φοινικική λέξη “κάρκι” ή “κάλχι” που σημαίνει “πορφύρα”, το όστρακο που υπήρχε άφθονο στις ακτές του νησιού τότε και το οποίο εμπορεύονταν οι Φοίνικες. Η Χάλκη είναι ένα ορεινό νησί με τραχύ πετρώδες έδαφος. Πρωτεύουσα, λιμάνι και μοναδικός κατοικημένος οικισμός είναι ο Νημποριός. Πρόκειται για γραφικό και όμορφο οικισμό με παραδοσιακό ύφος και έναν έντονο αέρα αρχοντιάς. Μπορείτε να περπατήσετε στους στενούς πέτρινους δρόμους με τις βουκαμβίλιες ή μπορείτε ακόμα και να επισκεφτείτε το ‘Παλιό Χωριό’, Κάστρο και την Βυζαντινή Εκκλησία της Παναγιάς για τη χάρη της οποίας γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι στις 14 & 15 Αυγούστου. Το μεγαλύτερο όμως θρησκευτικό πανηγύρι του νησιού γίνεται στις 28 & 29 Αυγούστου στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Αποκεφαλιστή.

Η Χάλκη έχει ανακηρυχθεί από την Unesco ως κέντρο ειρήνης και φιλίας. Είναι ένα νησί ανόθευτο από τον τουρισμό για ήσυχες διακοπές και χαλάρωση. Τα νερά της θάλασσας γύρω από το νησί, είναι τα πιο καθαρά που έχει δει ποτέ κανείς.

Η πρόσβαση σε τράπεζες δεν είναι εφικτή παρά μόνο στο ένα και μοναδικό ΑΤΜ του νησιού. Το μεταφορικό μέσο εδώ δεν είναι απαραίτητο, αφού η Χάλκη είναι μικρό νησί και το οδικό της δίκτυο περιορισμένο, γι’ αυτό δεν υπάρχουν και πολλά αυτοκίνητα. Άλλωστε τις λιγοστές παραλίες που δεν είναι κοντά στο Νημποριό μπορείτε να τις προσεγγίσετε εύκολα και γρήγορα με καραβάκι.